De identiteit van onze school

1. De identiteit van onze school

Als we het hebben over de identiteit van het HBCollege, dan gaat het over de eigenheid van onze school. Het gaat over datgene wat onze school uniek maakt, oftewel de kenmerkende en typerende eigenschappen van onze school. De identiteit van het HBCollege wordt bepaald en krijgt vorm door haar visie, missie, cultuur en kernwaarden.

1.1. Onze visie

Wij vormen en begeleiden jongeren tot volwaardige actieve burgers die God vrezen en een toegevoegde waarde hebben in de maatschappij. We streven ernaar om de talenten en affiniteit van de leerlingen: • te identificeren; • optimaal aan te boren en te ontwikkelen. Het woord van God staat centraal in het onderwijssysteem van onze school. Wij zijn erop uit op de vorming van betrouwbare, integere en capabele jongeren die conform de principes van wijsheid zullen denken en handelen. Het gaat erom de de leerling leert om juiste keuzes in het leven te maken. Onder de principes van wijsheid verstaan we de universele levensbeginselen van het leven vastgesteld door de Schepper van het leven. Het houdt in dat de leerlingen leren om God te kennen, te vrezen en zich van het kwade te keren conform het woord van God in Job 28:8*.

*Job 28:8: De vreze des Heeren, dat is wijsheid, en zich afkeren van het kwade is inzicht

1.2. Onze missie

Onze uiteindelijke doel is: het ontplooien van eigenaarschap, zelfstandigheid, weerbaarheid en welbevinden bij de leerlingen. Wij scheppen vanuit een christelijke basis een uitdagende en krachtige leeromgeving ter ontwikkeling van sleutelvaardigheden, karaktereigenschappen en vakmanschap. Onderstaand tabel geeft een overzicht van de sleutelvaardigheden en karaktereigenschappen die binnen het door ons geschapen leeromgeving worden ontwikkeld en aangespoord.

Tabel 1. Overzicht van sleutelvaardigheden waarop HBCollege zich zal concentreren 

# Vaardigheid Omschrijving
1 Communiceren het effectief en efficiënt overbrengen en ontvangen van een boodschap.
2 Creativiteit bedenken van nieuwe ideeën en deze kunnen uitwerken en analyseren
3 Probleemoplossend vermogen het (h)erkennen van een probleem en om te kunnen komen tot een plan van aanpak.
4 Samenwerken het gezamenlijk realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen.
5 Kritisch denken het kunnen formuleren van een eigen, onderbouwde visie of mening.
6 Sociale en culturele vaardigheden het vertonen van empathie alsmede het effectief kunnen werken en leven met allerlei type mensen.
7 Verantwoordelijkheidszin het nemen en afleggen van verantwoordelijkheid voor acties van zichzelf en anderen.
8 Integriteit het oprecht, eerlijk, onkreukbaar en betrouwbaar gedragen en handelen.
9 Durf en gedrevenheid het aangaan van bepaalde risico’s om uiteindelijk een gunstig resultaat te behalen gecombineerd met het vertonen van eigen initiatief, alsmede het vermogen om vol te houden en door te zetten.
10 Zelfzekerheid het vertrouwen in eigen kunnen, het doelgericht te werk gaan en het lef om eerlijk en oprecht te zijn.
11 Zelfregulering het kunnen realiseren van doelgericht en passend gedrag door het kunnen controleren van eigen emoties.
12 Plannen Het op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen en de daarvoor benodigde tijd, acties en middelen inplannen en deze vervolgens doelmatig organiseren om de gestelde doelen te bereiken.
12 Digitale geletterdheid Het vermogen digitale informatie en communicatie verstandig te gebruiken en de gevolgen daarvan kritisch te beoordelen.

 

1.3. Schoolcultuur en kernwaarden

De identiteit van de school komt tot uiting door de manier waarop de docenten, medewerkers, leerlingen en ouders deze dragen en uitdragen. Hierbij speelt onze imago een belangrijke rol. Het imago van onze school is intrinsiek verbonden aan het woord van God. Het woord van God ligt ten grondslag van alles wat wij representeren en is daardoor de inspiratiebron van waar onze kernwaarden ofwel de schoolethiek wordt ontleend. De schoolethiek van onze school wordt herkenbaar en voelbaar middels de volgende kernwaarden:

Toewijding

Vanuit liefde, betrokkenheid en intense belangstelling in het welzijn van onze leerlingen creëren wij een optimale leeromgeving die niet alleen zal bijdragen aan het feit dat leerlingen plezier hebben in het leerproces, maar tevens van elkaar leren houden alsmede 2. Creativiteit bedenken van nieuwe ideeën en deze kunnen uitwerken en analyseren 3. Probleemoplossend vermogen het (h)erkennen van een probleem en om te kunnen komen tot een plan van aanpak. 4. Samenwerken het gezamenlijk realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen. 5. Kritisch denken het kunnen formuleren van een eigen, onderbouwde visie of mening. 6. Sociale en culturele vaardigheden het vertonen van empathie alsmede het effectief kunnen werken en leven met allerlei type mensen. 7. Verantwoordelijkheidszin het nemen en afleggen van verantwoordelijkheid voor acties van zichzelf en anderen. 8. Integriteit het oprecht, eerlijk, onkreukbaar en betrouwbaar gedragen en handelen. Durf en gedrevenheid het aangaan van bepaalde risico’s om uiteindelijk een gunstig resultaat te behalen gecombineerd met het vertonen van eigen initiatief, alsmede het vermogen om vol te houden en door te zetten. 9. Zelfzekerheid het vertrouwen in eigen kunnen, het doelgericht te werk gaan en het lef om eerlijk en oprecht te zijn. 10. Zelfregulering het kunnen realiseren van doelgericht en passend gedrag door het kunnen controleren van eigen emoties. 11. Plannen Het op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen en de daarvoor benodigde tijd, acties en middelen inplannen en deze vervolgens doelmatig organiseren om de gestelde doelen te bereiken. 12. Digitale geletterdheid Het vermogen digitale informatie en communicatie verstandig te gebruiken en de gevolgen daarvan kritisch te beoordelen. elkander leren respecteren en waarderen. Onze toewijding jegens de leerlingen vormt de grondslag voor een goede relatie tussen leerlingen en docenten, leerlingen onderling, tussen docenten onderling en tussen docenten en ouders.

Veiligheid

Wij vinden het van groot belang dat de leerlingen, docenten en ouders zich gezien, gehoord en geaccepteerd voelen. Voor de leerlingen is de school een veilige plek waar ze leeftijdsgenoten ontmoeten, maar ook een plek waar ze kennismaken met verschillen in normen, waarden en omgangsvormen van onze samenleving. Leerlingen krijgen de kans om in een pedagogische veilige omgeving risico’s te nemen en fouten te maken. Verder worden zij gestimuleerd om verantwoordelijkheid te nemen. Belangrijk hierbij is dat de leerlingen leren rekening te houden met elkaar, elkaar respecteren en zich kwetsbaar mogen opstellen ten opzichte van elkaar.

Vertrouwen

Vanuit de kennis dat vertrouwen op zich een conditio sine qua non is voor groei, ontwikkeling en samenwerking, scheppen wij een optimale leeromgeving waarin het vertrouwen in zichzelf en een ander wordt gestimuleerd en opgewekt. Wij vertrouwen en geloven in de mogelijkheden van een ander. Vanuit dat vertrouwen staan we open voor elkaar en zijn wij bereid om samen te werken.

Eigenheid

Elke leerling is uniek en elke leerling is waardevol. Daarom stimuleren en inspireren wij de leerlingen om zichzelf te zijn en bewust te worden van eigen mogelijkheden, onmogelijkheden, talenten en kwaliteiten. Door onze toewijding, het scheppen van een veilige leeromgeving waarin het vertrouwen in zichzelf en een ander wordt gestimuleerd, worden de basis condities voor het vertonen van eigenheid vastgelegd. Ook door het leren geven, ontvangen en accepteren van feedback zal het zelfbewustzijn van elke leerling verder worden ontwikkeld.

Passie

Onze team van docenten is erop uit om vol passie het onderwijs op een zeer creatieve en uitdagende manier aan de leerlingen aan te bieden. Dit betekent in de praktijk dat het bij ons niet alleen gaat om het aanbieden van een leerstof, een programma of curriculum, maar bovenal het aanbieden van een ervaring. Dit wordt bewerkstelligd door het creëren van een leeromgeving waarin de leerlingen kunnen ondernemen en de werkelijkheid simuleren.

Plezier

Plezier op school is de drijfveer voor de leerling om zich te ontwikkelen. Het onderwijs dient leuk, plezierig, uitdagend en stimulerend te zijn. Door het aanbieden van uitdagend en betekenisvol onderwijs, het zorgen voor een juiste balans tussen inspanning en ontspanning, theorie en praktijk zorgen wij ervoor dat leerlingen met plezier naar school komen.

Dienstbaarheid

We leven niet ‘ieder voor zich’, maar zijn er voor elkaar. Daarom vinden wij het belangrijk om de leerlingen te laten oefenen in dienstbaarheid. Er wordt bewust gekozen om naast het model van individueel onderwijs, ook het model van samen leren toe te passen. Conform het model van samen leren, leren leerlingen van elkaar. Van de ouders verwachten wij ook dat zij niet uitsluitend aandacht voor hun eigen kind hebben en opkomen voor diens (individueel) belang, maar ook oog hebben voor het belang van de andere leerlingen op school.