De NIEUWE GENERATIE:
Leren door pedagogisch ondernemen en simuleren
Generatie Einstiein
De laatste jaren worden er veel discussies gevoerd over het wel of niet bestaan van een nieuwe generatie jongeren. Deze generatie, die ook wel netgeneratie, generatie Z, digital natives, digital generation of generatie Einstein genoemd wordt, kenmerkt zich door het feit dat zij de eerste generatie van jongeren is die de wereld zonder internet niet heeft meegemaakt. De meeste van ons kunnen ons nog een off-line jeugd herinneren. Daarintegen zijn de jongeren van deze nieuwe generatie vanaf jongs af aan al ‘online’ en spelen hun sociale leven voor het grootste deel ook online af. De naam generatie Einstein wordt ontleend aan het feit dat deze generatie een ‘andere manier van informatieverwerking schijnt te hebben ontwikkeld. Een manier die meer gemeen heeft met Einstein (creatief, multidisciplinair) dan met Newton (rationeel, logisch, lineair).
Nu kunnen we hierover lang en breed discussiëren. Geloof me, de meningen zijn uiteenlopend, maar één ding blijkt uit de praktijk en dat is dat de generatie Einstein daadwerkelijk anders denkt, leert, communiceert en werkt. Of dit nu te maken heeft met de nieuwe technologie, nieuwe media en online sociale platvormen en spelen waarmee de online generatie meegroeit, blijft een discussiepunt dat wij niet gaan adresseren. Waar wij wel aandacht aan willen geven is het feit dat niet meer te negeren valt dat de nieuwe generatie kennis anders absorbeert en verwerkt.
De volgende veranderingen zijn waar te nemen:
- Geletterdheid: van tekstgerichtheid naar een meer op media ingestelde geletterdheid;
- Leerstijl: van een op autoriteit gebaseerde vorm van leren naar een meer ontdekkings- en ervaringsgerichte leerstijl;
- Actiegerichtheid: van formeel leren in traditionele onderwijsomgevingen naar meer zelf ontdekken en doen.
Een ontdekkingsreis
Het is dus geen wonder dat de kloof tussen hoe jongeren leren en hoe de school het leren aanbiedt, in de laatste decennia steeds groter is geworden. Met als gevolg dat steeds meer jongeren geen of minder uitdaging in het onderwijs ervaren waardoor ze ook vaker niet gemotiveerd zijn. Als reactie op deze ontwikkelingen zijn er binnen de onderwijswereld hevige discussies gaande over de vraag hoe het onderwijs in te richten zodat het onderwijs aansluit bij de belevingswereld van de nieuwe generatie en daardoor weer als aantrekkelijk en uitdagend wordt ervaren.
Wij van de Fundashon Ban Halsa e Standarte hebben ook flink hierover nagedacht. Wij zullen middels onze nieuwe school, de HBCollege, de leerlingen gedurende een periode van 4 jaar in een pedagogische veilige omgeving de kans geven om zichzelf te ontdekken en hun talenten te exploreren. Als het ware worden de leerlingen op een ontdekkingsreis meegenomen. Een reis gedurende welke ze zichzelf beter leren kennen, zich breed ontwikkelen, hun talenten zullen ontdekken en begeleid zullen worden in hun persoonsvorming. Een reis waarin leren wordt gedaan door zelf te exploreren, risico’s te nemen, door te ondernemen en simuleren. Wij noemen deze manier van leren: leren door pedagogisch ondernemen en simuleren.
Leren door pedagogisch ondernemen en stimuleren
De leerlingen worden meegenomen naar vier gebieden waar ze de kans zullen krijgen om in een veilige pedagogische omgeving te ondernemen en simuleren. De vier gebieden waarmee de leerlingen kennis zullen maken zijn: het organiseren van een activiteit; het presenteren, promoten en verkopen van een product of dienst; het maken en verbeteren van een product; en het maken van een multimediale productie. Tijdens het ontdekken van deze vier gebieden leren de leerlingen op een adaptieve manier om essentiële basisvaardigheden te ontwikkelen die ze in de toekomst en werksituaties nodig zullen hebben. Deze basisvaardigheden zijn: creativiteit, het vermogen om problemen op te lossen, visuele patroonherkenning, inductief redeneren, denken in metaforen, empathisch reageren, snel schakelen en dienstbaarheid.
Onze nieuwe school is gericht op de nieuwe generatie. Deze leerstijl zal de Einsteingeneratie de kans geven om de werkelijkheid te simuleren en hierin veilig te ondernemen. Hierdoor wordt het leren interessant en plezierig gemaakt. De leerling wordt in zijn belevingswereld geprikkeld waardoor de kloof tussen hoe deze nieuwe generatie leert en hoe de school het leren aanbiedt, verdwijnt.